null
Verkiezingen Korea: Animaties, dansauto’s en sms'jes van politici

Verkiezingen Korea: Animaties, dansauto’s en sms'jes van politici

Wees gerust, ik ga niet uit zitten leggen hoe de Koreaanse politiek precies werkt op technisch gebied. Makkelijker kunnen we de verkiezingen niet maken, wel leuker: dát is de slogan van de verkiezingen hier de afgelopen dagen. Niet alleen de afgelopen dagen, alle fenomenen die ik hieronder tentoonstel bestaan al langer dan de verkiezingen van 15 april 2020.

In mijn ervaring houden Koreanen er niet van om over politiek te praten. Een Koreaanse vriend van mij die het leuk vindt om uit drinken te gaan met een groepje buitenlanders past altijd goed op dat iedereen het wel naar zijn zin heeft. Als die buitenlanders weer over politiek beginnen te praten, komt hij er meestal tussen en zegt 'dat is nu geen goed onderwerp, laten we over wat leukers praten'. Veel Koreanen zijn echte sfeermakers bij het uitgaan en zijn zowel vriendelijk als direct in het beschermen van die sfeer. Politiek valt echt wel onder het kopje sfeerbedervers, dat is multicultureel, in Korea zijn veel dingen echter wat extremer, dus ook in het beschermen van de sfeer. Ik zeg wel vaker dat Koreanen vrij extreem zijn, iets wat veel mensen lijkt te verbazen. Men verwacht altijd een soort stijfheid van Oost-Aziatische landen. In het geval van Korea is dat imago onterecht en waarschijnlijk gebaseerd op de werkcultuur. Inderdaad, de werkcultuur is stijf, de manier waarop men hier van jongs af aan bezig is met de toekomstige carrière is ook stijf te noemen. Hier kan ik het woord extreem wel laten vallen zonder het gebruikelijke imago te verwarren. Maar wanneer het niet stijf is, is het dus ook extreem in het niet stijf zijn. Carrière is heel belangrijk - plezier hebben is heel belangrijk. Na de uren stijve carrière willen de Koreanen écht lol hebben. Een politiek praatprogramma gaat er dan wat moeilijker in. Het is niet voor niets dat er in Korea veel meer vormen van entertainment zijn te vinden dan in Nederland en België. Wij hebben geen 'indoor scherm-golf', geen privé-bioscoopjes om voor een paar uur te huren, geen goede 24-uursrestaurants, geen 'bordspel-cafés', geen 'videogame-kamers', geen wasbeercafés; en dat is slechts het begin van de opsomming.
Politiek omvormen tot entertainment? Dat is geen moeite voor de Koreanen.

Animaties
Als je niet te jong bent, herinner je misschien nog wel dat Jan-Peter Balkenende eindeloos met Harry Potter werd vergeleken - honderden parodieën volgden. In Korea hoeven de politici helemaal niet op Harry Potter te lijken, op wat voor manier dan ook, om op Zweinstein terecht te komen in de media. Toch niet zo vreemd? Humor die politiek aan popcultuur verbindt is niet zo zeldzaam zeg je? Ja, oké, maar in Korea maken de serieuze nieuwszenders deze absurde animaties, niet de komieken. Stel je voor: de Nederlandse NOS of de Belgische VRT die de verkiezingsresultaten presenteren door Rutte op een bezemsteel te laten vliegen op zoek naar de snaai, of Sophie Wilmès die over een lamp wrijft in de grot van Ali Baba.
Je hebt ook conservatieve politici die aan hip-hop doen, oude mannen in pak die op de kermis tegen elkaar op de kop-van-jut mikken met een hamer, politici als cowboys, als Lady Gaga, Bon Jovi... Nu zou ik graag over deze animaties blijven schrijven, het doet echter altijd onder voor de daadwerkelijke uitzendingen die ik zeer zeker aanraad om nu te kijken, het zijn korte video's:

Politici als wat-dan-ook tijdens de zojuist afgelopen verkiezingen. Ook schattige hondjes.

Politici in Harry Potter 2 jaar geleden. Ook een grote witte beer zonder ogen.


Dansauto's
Je loopt gewoon op straat zoals op al die andere dagen. Dat er muziek te horen is, is ook niet per se iets bijzonders. Genoeg buurten in Seoul met clubs, straatartiesten of winkels zonder respect voor trommelvliezen. Maar dan is daar opeens een rijdend podium!

Deze auto's lijken alleen te bestaan tijdens campagnetijden. Belangrijk detail: meestal staan er vrouwen dansjes te doen op zo'n autopodium.
Geven Koreanen veel om veiligheid? Heel veel!
Maken de vrouwen ook pasjes op de dansauto's wanneer ze door de stad rijden? Jazeker!
De meeste politici komen ook met een eigen lied voor de campagne, dat is waarschijnlijk wat je hoort als de dansauto's je passeren. Sommige politici komen met daadwerkelijk grappige teksten en kunnen daar voor korte tijd beroemd mee worden. Dat kan toch niet slecht zijn voor de campagne! Vaak worden deze teksten wel op melodieën van bestaande nummers geschreven. Overigens staan de politici zelf ook vaak op de auto en een redelijk aantal danst zelfs mee. De eigen liedjes worden zowaar door sommige politici zelf opgevoerd!
Toen Obama zong was het wereldnieuws, voor Koreaanse politici is het tegen het normale aan.

Sms'jes van politici

Nu de verkiezingen voorbij zijn, is mijn telefoon opeens erg stil. Ik wacht vol onrust op het volgende sms'je van mijn prachtige politicus, maar helaas, alleen tijdens verkiezingstijd kan je doen alsof politici je uitvragen. Ja 't is heus, in Korea sturen de lokale politici je sms'jes. Moen Tsjoeng-Oen, hoe kom jij aan mijn nummer? Niemand weet hoe de politici aan onze nummers komen. Dat de politici veel geld inzetten tijdens hun campagnes is duidelijk; mijn gok is dan ook dat ze die telefoonnummers kopen bij schimmige bedrijven met een door Facebook opgesteld ethisch handboek. Ze kopen niet allemaal even slim in, je krijgt ook sms'jes van lokale politici uit de andere kant van het land. De zojuist genoemde Moen Tsjoeng-Oen (Moon Choong-oon, 문충운) komt uit Pohang, terwijl ik de afgelopen maanden alleen maar in Seoul zat. Bovendien heb ik geen stemrecht. Zijn sms was ook heerlijk dramatisch en langdradig zoals een liefdesbrief. Hierin zegt hij het volgende in deze volgorde:
1) "Hallo, ik ben Moen Tsjoeng-Oen," gevolgd door een uitvoerige uitleg hoe ik hem kan steunen door middel van een enquête en natuurlijk door op hem te stemmen.
2) Hij is goed geschoold, bijvoorbeeld in 'international relations', overigens is hij een expert in economie, zeker in Pohang. Hij is ook nog een CEO en ondernemer.
3) Hij is er klaar voor, voorbereid, bevestigd in zijn vaardigheden om alle innovaties te leiden in de omgeving van Pohang en Ulleung.
4) Bedrijven zullen vrijer zijn, de 'working class' zal gelukkig zijn in de internationale stad aan de Oostelijke Zee, de stad die hij zal maken.
5) Hij zal de tirannie van de huidige president Moen Djè-ien (Moon Jae-in, 문재인) beëindigen en de liberale democratie verdedigen.
6) In dit gedeelte van de sms wijdt hij maar liefst elf regels aan een opsomming van zijn carrière, alsof hij zijn cv stuurt.
7) "Dank u en deel dit bericht alstublieft met uw familie en kennissen." Met je vrienden moet je dit blijkbaar niet delen.Het begin van de liefdesverklaring van een der sms-politici.

Toch nog wat uitleg over de politiek & verkiezingsactualiteiten?
Om nu toch nog technische uitleg te geven over de Koreaanse politiek zou hypocriet zijn, wat dan wel weer bij het politieke thema van dit artikel past. Ik heb besloten een compromis te sluiten, om alsnog mee te doen met het politieke thema. Wat is die compromis? Een tweede artikel:
Hier kan je verder lezen over de verschillende verkiezingen in Korea en hoe die van 15 april 2020 verlopen zijn.