null
Verkiezingen Korea: 5 verkiezingen, 11 stemmen

Verkiezingen Korea: 5 verkiezingen, 11 stemmen

Het vorige artikel ging over hoe politiek tot entertainment wordt gesmeden door de Koreaanse samenleving. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de 'rauwe politiek' in plaats van animaties, dansauto's en dramatische sms'jes van politici, is er dit artikel: een versimpelde uitleg van de verschillende Koreaanse verkiezingen en het verloop van de verkiezingen van 15 april 2020.

5 verkiezingen, 11 stemmen
Laten we beginnen met de verschillende verkiezingen uit te leggen.
Zo simpel mogelijk gezegd werken de 5 verschillende verkiezingen van Korea als volgt, op volgorde van nationale/regionale impact:
1) Presidentiële verkiezingen: 1 stem.
De Koreanen brengen hun stem uit voor de nieuwe president. Dat is zowaar alles.
2) Wetgevende verkiezingen: 2 stemmen.
Deze verkiezingen zijn het lastigste uit te leggen, omdat er op lokale leiders wordt gestemd en het ook meteen effect heeft op de mensen die in het parlement mogen zitten. Één stem is voor de lokale leider. Korea is opgedeeld in allerlei administratieve verdelingen, waaronder 'gu' (구). Dit is kleiner dan een provincie. Ik zou willen zeggen dat het ook groter is dan een gemeente, maar een stad als Seoul is zo groot dat het uit vele gu's bestaat, terwijl Seoul ook een gemeente is. Oftewel, een gu is 'een middelgroot administratief gewest'. In Seoul kan een gu meer inwoners hebben dan provincies van Nederland of België, dus de lokale leiders die in deze verkiezingen gekozen worden hebben behoorlijk wat macht. De tweede stem is niet voor een lokale leider, maar voor een politieke partij. Deze stem heeft invloed op de zetels in het parlement. Soms is er geen vertegenwoordiger van jouw favoriete partij in jouw gu, dan stem je dus op een leider van een andere partij om je gu te leiden en stem je voor het parlement op jouw partij. Je kan ook een partij geschikt vinden voor het parlement en daar op stemmen, maar een leider van een andere partij geschikter vinden voor jouw gu, jouw omgeving, en daar dus op stemmen.
3) Verkiezingen voor de burgemeesters & provinciale leiders: 2 stemmen.
De Koreanen brengen een stem uit op de burgemeester van hun gemeente en een stem op de leider van hun provincie.
4) Lokale verkiezingen voor de gemeente en provincie minus de leiders: 4 stemmen.
Bij deze verkiezingen worden de partijen/personen rondom de leiders van de gemeente en de provincie gekozen. Zoals bij de wetgevende verkiezingen, brengen de Koreanen een stem uit op één persoon/leider en op een partij. Dit doen ze dus dubbel, voor gemeente (leider + partij) en provincie (leider + partij).
5) Verkiezingen van de lokale leiders van het lokale onderwijs: 2 stemmen.
Waarschijnlijk de meest typisch Koreaanse verkiezingen, zijn de verkiezingen voor het lokale onderwijs. Wederom wordt er een uitzonderlijke stem uitgebracht op een leider en een partij. Korea staat er bekend om heel veel om onderwijs te geven; blijkbaar zo veel dat er aparte verkiezingen zijn voor leiders van het onderwijs in jouw omgeving. Of jouw kind gratis lunch krijgt op school kan afhangen van het lokale onderwijsbestuur.


Word jij veel wijzer van dit schema? Ik ook niet, maar het legt wel het verkiezingensysteem van Korea uit.

De verkiezingen van 15 april 2020
Welke verkiezingen zijn dan net afgelopen? Verkiezingen nummer 2, de wetgevende verkiezingen. Er is dus geen nieuwe president gekozen. Toch zijn deze verkiezingen erg belangrijk, Koreanen krijgen niet zomaar een vrije dag van de regering, wat ze voor deze verkiezingen dus wel krijgen. De zetels in het parlement zijn veranderd en de leiders van de 'middelgrote administratieve gewesten' zijn gekozen.

Ondanks de corona-angst hadden deze verkiezingen de hoogste opkomst sinds 1992, zeiden de media. Ik denk eerder dat de opkomst zo hoog was vanwege corona. Ik kon niet alles volgen wat er gezegd en beloofd werd tijdens de campagnes, toch was het heel duidelijk dat het enorm veel over corona ging. De huidige regeringspartij haalde ook een historisch grote winst - de huidige regeringspartij die zo effectief is gebleken tegen corona. Zoals hier te lezen is, is het leven in Korea nooit helemaal stil komen te liggen en heeft het virus zich nog altijd niet extreem weten te verspreiden ondanks het feit dat Korea een van de eerste slachtoffers was van het virus. Het einde is nog zeker niet in zicht geweest, maar extreme omstandigheden zoals in Europa en de VS nu zijn ook nooit aan de orde geweest. Bovendien heeft geen enkel land zoveel tests uitgevoerd als Korea, zonder de burgers daar te veel voor te laten betalen.

Hoe groot was die historische winst dan van de partij van de huidige president Moen Djè-ien (Moon Jae-in, 문재인)?
Die partij, de Democratische Partij, won 163 van de 300 zetels! Daar komen nog eens 17 zetels extra bij via hun satellietpartij (ja, in Korea heb je satellietpartijen zoals je ook satellietclubs hebt in het voetbal). De Verenigde Toekomstpartij en zijn satellietpartij haalde 'slechts' 103 zetels, wat het slechtste resultaat voor de Koreaanse conservatieven sinds 1960 is. Dit betekent dat de regerende Democratische Partij totale macht heeft over het wetgevende proces, behalve bij het aanpassen van de grondwet.
De Democratische Partij heeft nu semi-dictatoriale macht verworven op totaal democratische wijze!


Tijdens de verkiezingscampagnes staan er altijd mensen van een partij je op te wachten bij de metro.
Terwijl Koreanen meestal een subtiel knikje geven als buiging, buigen de campagne-huurlingen Japans diep vanuit de heupen.

De Noord-Koreaanse overloper
Zoals wel vaker is Zuid-Korea alleen in het westerse nieuws te zien als Noord-Korea dat is. Ook bij deze verkiezingen zag ik de media eigenlijk alleen verwijzen naar een ander historisch record van deze verkiezingen: voor het eerst is een Noord-Koreaan voor het Zuid-Koreaanse parlement gekozen. Ook in Zuid-Korea wordt zijn verkiezing veel besproken.
Tè Jong-ho (Thae Yong-ho, 태영호) liep in 2016 over naar Zuid-Korea als ambassadeur van Noord-Korea in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee is hij een van de hoogst aangeschreven Noord-Koreaanse overlopers. In tegenstelling tot de meeste Noord-Koreaanse vluchtelingen in Zuid-Korea is het hem nu weer gelukt om op een hoge positie in de samenleving te komen. Op zich is dat al pikant, maar waar Koreanen zelf het meest verbaasd over zijn is waar hij won: in Gangnam-gu.

Tè Jong-ho is in het parlement gekozen via zijn overwinning als lokale leider van de Verenigde Toekomstpartij (conservatieven) in Gangnam. Ja, dat Gangnam uit het nummer van Psy dat plotsklaps K-pop op de westerse kaart zette. Gangnam is een van de rijkste gu's van Korea. 'Gangnam Style' was dan ook een sneer naar de decadente leefstijl van de gemiddelde bewoner uit Gangnam. Veel mensen leken te denken dat het nummer serieus bedoeld was en daarom beschamend grappig, het was echter een vorm van satire.

Gangnam, waar alle rijken mensen wonen, koos voor een Noord-Koreaan terwijl zij altijd als de dood zijn voor alles wat in de buurt komt van rood socialisme? Zij kozen een Noord-Koreaan om hun kapitaal te beschermen? Een deel van de Koreanen ziet hier een bepaalde ironie in. Verder halen zij de schouders op: hoewel Noord-Koreaanse vluchtelingen het vaak slecht hebben, worden ze absoluut niet gehaat door de gemiddelde Zuid-Koreaan. Zuid-Koreanen haten de Noord-Koreaanse regering, niet de Noord-Koreaanse mensen. Verder zie je Noord-Korea niet veel in het alledaagse Zuid-Koreaanse leven. Werkelijk waar: Noord-Korea wordt meer besproken in Nederland en België dan in Zuid-Korea.

Toch nog nieuwsgierig naar het absurdistische entertainment omtrent de Koreaanse verkiezingen?
Dan is er altijd nog het vorige artikel, vol met fenomenen die in Nederland en België niet verenigbaar zijn met de politiek.
Hier kan je verder lezen over bobblehead-animaties, dansauto's en liefdesbrieven van prachtige politici.