null
Corona-cultuurverschillen: Koreanen hamsteren niet

Corona-cultuurverschillen: Koreanen hamsteren niet

"Wat is dat voor enge kaart? Een meesterplan van een Hollywoodfilm-psychopaat-massamoordenaar?"
- "Nee Jantje, dat zijn de Koreanen maar, panikerend over corona."
... en toen begon Jantje te hamsteren.


Voordat we zelf corona hadden, werd er met een lichte grinnik gekeken naar China en Korea. Wij Nederlanders praten elkaar altijd aan zo nuchter te zijn.
Ik deed zelf ook heel goed mee aan het eindeloos relativeren:
"Het sterftecijfer is laag. Alle mensen die eraan dood gaan zijn of oud of al ziek of beide. Er zijn nog geen honderd besmettingen in Korea, er zijn hier meer dan 50 miljoen mensen! Aan de gewone griep gaan ook veel mensen dood."
Met als kers op de taart, een zin die ik heel gevat vond van mezelf toentertijd:
"Ik denk dat de hysterie voor corona besmettelijker en ziekelijker is dan corona zelf. Ha-ha-ha!"
Die kers op de taart bleek helemaal niet zo origineel of gevat te zijn, de Volkskrant had zoiets ook al bedacht:

Zoals Russen grappen maken over persoonlijke misère, doen Nederlanders graag nuchter om met angst en andere negatieve gevoelens om te gaan. Tenminste, dat idee had ik altijd. 

Terwijl de hysterie in Korea begon bij de eerste besmetting, is de hysterie nooit zo hoog geweest in Korea als bij de hamsterende Nederlanders.  In zulke extreme tijden komen interessante cultuurverschillen naar boven. Welnu, die cultuurverschillen. Terwijl wij de situatie als knullige paniek aanschouwden, was er in Korea al in een paar dagen een site gebouwd om te zien waar de bevestigde corona-patiënten geweest waren:
https://coronamap.site/
Deze site is nota bene door een Koreaanse student gemaakt. Coronamap werd al gauw een van de best bezochte sites van het moment. Geheel in Koreaanse stijl werden er niet veel later maskerverkooplocaties aan de site toegevoegd. De student is trouwens geen enge corona-stalker, deze data was gewoon beschikbaar via de Koreaanse regering. Dat was de eerste stap van de aanpak van de Koreaanse regering: heel, heel veel mensen testen op het virus en bij bevestigde gevallen als detectives hun mogelijke pad van besmetting achtervolgen. Zoals bij zo veel Koreaanse oplossingen: verdomd veel werk, maar het werkt.

Uiteraard werden de besmette personen ook in quarantaine geplaatst. Bij nieuwe gevallen van besmetting kan de bevolking ook weer rekenen op een nood-sms van de regering. Ik heb in Nederland nog nooit een nood-sms gekregen van de regering, maar in Korea krijg je die al op een warme dag. Tijdens de coronacrisis zijn het er zo'n 6 per dag. De regering voelt voor veel Koreanen als overbezorgde, overbeschermende ouders. Toch hoorde ik ook vaker wel waardering dan niet voor de strenge aanpak.

Koreanen geven veel meer om hun gezondheid dan Nederlanders. Nou ja, traditioneel gezien dan. Natuurlijk heb je nu veel extreme gezondheidslieden in Nederland, die in Korea weer amper bestaan. De vette hap is in Korea wat nieuwer dan in Nederland. In Korea zie je overal oude mensen in de speeltuinen en parken: om te sporten! In de bergen zie je ook voornamelijk oude mensen. Sorry opa en oma, maar ik moet echt even zeggen dat de Koreaanse ouderen heel veel sterker en een stuk actiever zijn dan jullie. Een andere observatie waaruit blijkt dat Koreanen erg veel om hun gezondheid geven, is het feit dat de Koreaanse samenleving de meest kapitalistische van de hele wereld zou zijn, als de gezondheidszorg niet zo extreem socialistisch was. Ik dacht dat onze gezondheidszorg een van de beste was, maar zonder verzekering als buitenlander in Korea naar een dokter gaan is goedkoper dan als Nederlander in Nederland met verzekering, weet ik helaas uit ervaring.


Geen geraniums te vinden in de huizen der oudere Koreanen.

In de vorige alinea is een parallel te vinden met de corona-cultuurverschillen. Traditioneel gezien geven Koreanen dus meer om gezondheid dan Nederlanders, maar vervolgens heb je in Korea amper mensen die én dit én dat niet eten en jou ook even komen vertellen waarom je dát absoluut nooit moet eten, om vervolgens nog 4 uur in de sportschool te hangen en thuis te mediteren na afloop. Oftewel: Koreanen zijn op het eerste gezicht misschien meer hysterisch, maar Nederlanders slaan meteen door zodra de nuchterheid niet meer gehandhaafd kan worden. Ik denk dat wij wel degelijk heel nuchter zijn, zolang we nuchter zijn - daarna is het ook klaar.

In Korea is het aantal nieuwe gevallen van corona al vele dagen op rij afgenomen. Seoul is nog nooit zo stil geweest. Men kan zowaar in de metro zitten tijdens de spits (al is daar nog steeds een beetje geluk voor nodig). De regering heeft zelf geen nationale quarantaine ingesteld, dat heeft de samenleving zelf gedaan. Bovendien loopt niemand buiten rond zonder masker. Nu zal de oplettende KoopKorea-bezoeker al gezien hebben dat ik zelf sportmaskers verkoop op deze site. In het verleden heb ik die maskers al verkocht als freelancer voor dat Koreaanse bedrijf, Naroo. Mijn taak was om die sportmaskers te verkopen aan de Benelux. Bijna onmogelijk. De angst in Nederland om zo'n masker in te kopen... een paar keer lukte het mij om met managers van inkoop te praten van grote sportwinkelketens en telkens weer stopte ze meteen met luisteren zodra ik gedwongen was het woord 'masker' te laten vallen - want dat probeerde ik door mijn ervaringen juist niet te zeggen. Als review op Bol schreef iemand sarcastisch: "Geweldig product. Heb net een bank overvallen en de camera's herkenden mij niet! Aanrader!"

Dit taboe om een masker te dragen in de Lage Landen is ook een groot corona-cultuurverschil dat de verspreiding in Nederland vast makkelijker heeft gemaakt, al denk ik zelf dat de late hysterie (in plaats van de vroege hysterie in Korea) een grotere rol heeft gespeeld. Hoe dan ook, sinds een paar dagen lopen de Naroo maskers storm, terwijl ik er expliciet bij heb geschreven dat ze niet helpen tegen virussen. Hoe storm? Van 0 bestellingen in 10 dagen naar 15 bestellingen in een paar dagen. Natuurlijk ben ik blij dat ik nu opeens wel oh-zo-goed ben in het verkopen van de Naroo maskers, maar mensen, het zijn sportmaskers, geen medische maskers! Oké, een sportmasker is wel beter dan geen masker dragen. Ik moet alleen even kwijt dat een virus extreem klein is (kleiner dan een bacterie) en dat dus zelfs medische maskers niet 100% beschermen tegen zo'n virus. Zeker als je bedenkt dat zelfs medische maskers niet perfect op je gezicht plakken, er is altijd wat ruimte tussen huid en masker op sommige plekken, anders zou je wel neervallen van een zuurstoftekort, denk ik. Koreanen weten dit ook wel, je draagt een masker dan ook niet alleen om jezelf te beschermen, je draagt er ook een om andere mensen te beschermen. Om in deze tijd geen masker te dragen vindt men asociaal.


De grootste voedselbezorgingsdienst van Korea, inclusief handige app natuurlijk.

Nog een belangrijk cultureel-maatschappelijk verschil: in Korea zijn ze erg modern met bezorgdiensten. In Nederland kan je niet om 3 uur 's nachts nog een lekkere en gezonde maaltijd bestellen, laat staan voor een betaalbare prijs. Alle bezorgdiensten in Korea zijn sneller, goedkoper en uitgebreider dan in Nederland. De bezorger komt bovendien inclusief mondkap aan je deur kloppen. Misschien hadden wij ook niet gehamsterd als we op die manier binnen konden blijven.

Hebben we dan geen corona-cultuurovereenkomsten? Jawel hoor, in Korea waren er ook pesterijen naar Chinezen toe. Een andere parallel is hoe in zowel Nederland als Korea de coronacrisis explodeerde door één figuur dat iets te vrolijk heeft rondgelopen met het virus. In Nederland hadden we de carnavalganger, in Korea een malle religieuze secte die het eerst onderling verspreidde binnen de secte en daarna ook daarbuiten - natuurlijk mochten de volgelingen aanvankelijk niets zeggen over de ziekte, zo werken sectes. Zo'n carnavalganger is natuurlijk wel een stuk feestelijker en onschuldiger dan een secteleider die zijn zieke volgelingen het zwijgen oplegt en beveelt verder te gaan met het leven.

Nu komt zo'n enge secteleider toch nog van pas; om mijn verhaal rond te maken. Want ja, we zullen natuurlijk ook verder moeten gaan met het leven. Zo zit er wel vaker, per ongeluk, goede raad verstopt in idioot gedrag. Ten eerste kan je van idioot gedrag leren wat je vooral niet moet doen. Ten tweede, dat verhaal van ieder nadeel heeft zijn voordeel, elke medaille heeft een keerzijde, een kapotte klok duidt tweemaal daags de juiste tijd aan: de hamsters hebben in ieder geval een schone reet zodra de wereld vergaat.